Anna Enquist (1945), pseudoniem voor Christa Boer, is een van de bekendste schrijvers in de hedendaagse Nederlandstalige literatuur. Met haar gedichten, verhalen en romans verwierf ze een groot, internationaal, lezerspubliek. Op donderdag 26 mei is Anna Enquist voor een tweede keer te gast bij Prometheus en vertelt zij in een interview met Daan Cartens over haar nieuwe roman De thuiskomst, die binnenkort verschijnt. Daarnaast zal ze praten over de connecties tussen haar poëzie en haar romans.
Biografie
Na haar gymnasiumopleiding, studeert Anna Enquist klinische psychologie aan de Leidense universiteit. In 1969, na haar doctoraalexamen, gaat ze piano studeren aan het conservatorium in Den Haag. In 1976 rondt ze haar conservatoriumopleiding af en gaat ze aan de slag als docente psychologie en als schoolpsychologe. Van 1987 tot 2000 is ze als psychoanalytica verbonden aan het Nederlands Psychoanalytisch Instituut. In deze periode zet ze ook een punt achter haar carrière als pianiste.
Anna Enquist debuteert in 1988 met enkele gedichten in het literaire tijdschrift Maatstaf. Drie jaar later publiceert ze haar eerste bundel: Soldatenliederen (1991). Anna Enquist krijgt onmiddellijk erkenning als een dichteres met een heel eigen stem. De bundel, die wordt bekroond met de C. Buddingh'-prijs, verkoopt uitstekend en is binnen twee maanden aan een tweede druk toe. In 1993 en 1994 verschijnen achtereenvolgens Jachtscènes, dat wordt onderscheiden met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, en Een nieuw afscheid. Muziek is in deze poëzie een belangrijk ingrediënt en is dat zo mogelijk nog meer in haar romans.
Het meesterstuk (1994), haar eerste roman, is geschreven op het stramien van de opera Don Giovanni van Mozart. Het boek komt snel in de boeken-toptien en wordt bekroond met de Debutantenprijs. Met haar tweede roman, Het geheim (1997), wint ze de Trouw-Publieksprijs.
Sinds de oprichting in 1995 van het literaire voetbaltijdschrift Hard gras publiceert Anna Enquist daarin met grote regelmaat gedichten en verhalen waarin ze het voetbal als onderwerp neemt. Een deel van die verhalen verschijnt in De kwetsuur (1999), Enquists eerste verhalenbundel. In 2002 schrijft ze het Boekenweekgeschenk De ijsdragers, dat ze opdraagt aan haar pas overleden dochter.
Enquist is getrouwd met een musicus, de Zweedse cellist B.E. Widlund. De band met Zweden was bepalend bij de keuze van een pseudoniem voor haar eerste gedichten. Haar proza is vertaald in het Duits, Engels, Zweeds, Deens, Frans, Portugees, Italiaans, Grieks, Hongaars en Hebreeuws.
De thuiskomst
Deze nieuwe grote roman van Anna Enquist is een historische roman over de achttiende-eeuwse ontdekkingsreiziger James Cook, bekeken door de ogen van zijn achterblijvende vrouw Elizabeth. Tijdens het interview in Porgy & Bess zal zij haar keuze voor dit genre toelichten en vertellen wat haar in Cook fascineert.
Flaptekst
Voorjaar 1775. Elizabeth Batts wacht op haar huis in Mile End in Londen de terugkomst af van haar man, de beroemde zeevaarder en ontdekkings-reiziger James Cook, die begonnen is aan de laatste etappe van zijn tweede grote wereldreis waarin het zuidelijk halfrond in kaart moet worden gebracht.
Roem zal zijn deel zijn. Een eenvoudige boerenjongen is als verlichte geest de wereldzeeën gaan bevaren en opgeklommen tot de sociale elite van zijn land. Maar wat zegt dat over zijn merites als echtgenoot en als vader? Vijf kinderen heeft Elizabeth al van hem gebaard. De twee oudsten, Jamie en Nathaniel, hebben hun vader maar weinig gezien. Drie anderen overleden vroeg, haar enige dochter Elly ten gevolge van een noodlottig ongeluk.
Wanneer James in de zomermaanden van 1775 inderdaad arriveert, is het de vraag wie Elizabeth in haar armen sluit: een wettige echtgenoot die toch in zekere zin een vreemde zal blijven, of een man die zijn maritieme aspiraties terzijde schuift en eindelijk tijd zal hebben voor haar en de kinderen.
Elizabeth raakt al spoedig in verwachting van een zesde kind en alles lijkt erop dat James Cook definitief aan wal zal blijven. Maar wie moet dan het bevel gaan voeren op de Resolution wanneer dat schip, halverwege 1776, zal uitvaren met de bedoeling via de noordelijke doorgang terug te keren?
Daan Cartens (1958) studeerde geschiedenis en Nederlands aan de Rijksuniversiteit te Leiden. Hij publiceerde gedichten, romans, novellen en essays. Hij was van 1984 tot 1992 redacteur van het literaire tijdschrift Bzzlletin en werkte van 1990 tot 1998 voor BRT-woord. Hij presenteert sinds 1980 regelmatig literaire avonden in den lande.
Voor het Letterkundig Museum maakte hij als gastconservator tentoon-stellingen over Remco Campert en Cees Nooteboom. Sinds 2002 is Cartens hoofd tentoonstellingen van het Letterkundig Museum. In deze functie stelde hij o.a. tentoonstellingen samen over Willem Wilmink, Hans Verhagen en Theun de Vries, en was hij redacteur van de begeleidende Schrijvers Prentenboeken. |